8 lut 2017

Azjatyckie skladniki

Sos sojowy – przyprawa fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu bądź pszenicy, wody a soli. Jest owo jedna spośród najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, w tej chwili w użyciu plus w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone natomiast gotowane z prażonym ryżem ewentualnie pokruszoną pszenicą oraz odtąd mieszane z grzybami kōji (Aspergillus oryzae czy też A. sojae) natomiast podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W stosunki od czasu kraju pochodzenia, szczegółów receptury tudzież dodanych przypraw przyprawa nabiera różnej konsystencji oraz smaku. W kuchni chińskiej jest ekspansywny oraz słony, indonezyjskiej – rzadki oraz słodki, japońskiej – nadzwyczaj luźny tudzież słony. Sos sojowy jest jednym spośród najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu z Chin stał się popularny w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną aktualnie postać, a w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go aż do Europy. W Japonii był zastępowany przez otrzymywany w drodze fermentacji ryb zalewa rybny (uoshōyu – produkowany chwilowo zaledwie w Azji Południowo-Wschodniej), gdzie stanowił jedną spośród podstawowych przypraw. Sprawdź pełną ofertę naszego e-sklepu internetowego z produktami azjatyckimi na mleko kokosowe.