8 lut 2017

Skladniki do sushi

Sos sojowy – marynata fermentowany, wytwarzany spośród ziaren soi, prażonego ziarna ryżu względnie pszenicy, wody tudzież soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, obecnie żywy także w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone zaś gotowane spośród prażonym ryżem albo pokruszoną pszenicą tudzież z kolei mieszane z grzybami kōji (Aspergillus oryzae czy też A. sojae) oraz podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W związki od czasu kraju pochodzenia, szczegółów receptury zaś dodanych przypraw zalewa nabiera różnej konsystencji tudzież smaku. W kuchni chińskiej jest ekspansywny oraz słony, indonezyjskiej – cienki zaś słodki, japońskiej – bardzo cienki natomiast słony. Sos sojowy jest jednym z najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz spośród rozprzestrzenianiem się buddyzmu spośród Chin stał się legendarny w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną chwilowo postać, oraz w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go aż do Europy. W Japonii był zastępowany za pomocą otrzymywany w drodze fermentacji ryb przyprawa rybny (uoshōyu – produkowany w tej chwili tylko w Azji Południowo-Wschodniej), gdzie stanowił jedną z podstawowych przypraw. Sprawdź szczegółową ofertę naszego e-sklepu internetowego z składnikami azjatyckimi na algi do sushi.