8 lut 2017

Azjatyckie skladniki

Sos sojowy – przyprawa fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu bądź pszenicy, wody a soli. Jest owo jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, w tym momencie używany dodatkowo w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone oraz gotowane spośród prażonym ryżem albo pokruszoną pszenicą tudzież z kolei mieszane z grzybami kōji (Aspergillus oryzae albo A. sojae) oraz podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W stosunki odkąd kraju pochodzenia, szczegółów receptury tudzież dodanych przypraw przyprawa nabiera różnej konsystencji oraz smaku. W kuchni chińskiej jest bujny oraz słony, indonezyjskiej – wiotki oraz słodki, japońskiej – wielce słaby tudzież słony. Sos sojowy jest jednym spośród najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu z Chin stał się atrakcyjny w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną chwilowo postać, i w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go aż do Europy. W Japonii był zastępowany z wykorzystaniem otrzymywany w drodze fermentacji ryb przyprawa rybny (uoshōyu – produkowany w tej chwili tylko w Azji Południowo-Wschodniej), dokąd stanowił jedną spośród podstawowych przypraw. Zobacz pełną ofertę naszego sklepu internetowego z produktami azjatyckimi na algi do sushi.